Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΠΡΟΛΟΓΟΣ - ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΡΓΟΥ - ΑΦΗΓΗΤΗΣ


Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ


«..…Γιατί γνώμη μας είναι ότι ο πολίτης που δεν γνωρίζει την ιστορία του τόπου του, είναι σα να μη γνωρίζει τον ίδιο του τον εαυτό.....»
(Από τον πρόλογο ομαδικής εργασίας, με θέμα τη Θράκη, των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου το σχολικό έτος 1992-93).

          Η πεποίθησή μου ότι κάθε πολίτης και ιδιαίτερα οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν επαρκώς και τοπική ιστορία, με είχε οδηγήσει τότε στην ανάληψη της πρωτοβουλίας για την αναζήτηση και καταγραφή πληροφοριών από τους μαθητές γύρω από την ιστορία της Θράκης.
          Με τούτο εδώ το πόνημα προσπαθώ να παρουσιάσω στους μαθητές μας απλά, σύντομα και κατανοητά την ιστορία της Κομοτηνής της κρίσιμης περιόδου 1913-1920.
          Ελπίζω ότι η υπό μορφή διαλόγων και με φανταστικούς πρωταγωνιστές παρουσίαση των κυριοτέρων γεγονότων της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, θα αποτυπωθεί εναργώς στη μνήμη των μαθητών και ίσως γίνει αφορμή για περισσότερες συζητήσεις και αναζητήσεις μεταξύ αυτών και των γονιών τους για την ιστορία της Κομοτηνής.

Κομοτηνή  Οκτώβριος  2000

Νίκος Βόλτσης
    Δάσκαλος

Mail: nikosvoltsis@gmail.com












Π Ρ Ο Σ Ω Π Α    Τ Ο Υ    Ε Ρ Γ Ο Υ

Γυναίκες
Άντρες (σύζυγοι)
Παιδιά
Μαρία
Γιώργος
Πάνος
Σοφία

Θανασός
Βασιλική

Σταματούλα
Αλεξάνδρα
Πέτρος (μετέπειτα χωροφύλακας)
Αφεντούλα
Σουλτάνα
Γιάννης
Στέργιος

Δάσκαλος
Δόξα Σκουτέρη














Αφηγητής


Τον Οκτώβριο του 1912 λίγο μετά την έκρηξη του Α΄ βαλκανικού πολέμου, του πολέμου των συνασπισμένων βαλκανικών κρατών Ελλάδας, Μαυροβουνίου, Σερβίας και Βουλγαρίας εναντίον της Τουρκίας, ολόκληρη σχεδόν η Θράκη καταλήφθηκε πολύ εύκολα από τα βουλγαρικά στρατεύματα.
Τον Ιούλιο όμως του 1913, κατά τον Β΄ βαλκανικό πόλεμο που προκάλεσε η Βουλγαρία, οι πρώην σύμμαχοί της, Ελλάδα, Σερβία και Μαυροβούνιο αναγκάστηκαν να της επιτεθούν και το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Θράκης απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό.
Στις 12 Ιουλίου 1913 απελευθερώθηκαν το Δεδεαγάτς (Αλεξ/πολη) και η Ξάνθη.
Η Γκιουμουλτζίνα (Κομοτηνή) απελευθερώθηκε στις 14 Ιουλίου 1913.  Ήταν τότε που στο Διοικητήριο της Γκιουμουλτζίνας (Κομοτηνή) το σημερινό Δικαστικό Μέγαρο υψώθηκε και η πρώτη ύστερα από 550 περίπου χρόνια ελληνική σημαία, η ιστορική σημαία της πόλης με τα κρόσσια που την φιλοτέχνησαν βιαστικά εκείνη την  ημέρα γυναίκες της πόλης της Κομοτηνής.
Με τη συνθήκη όμως του Βουκουρεστίου που έγινε στις 28 Ιουλίου 1913, ολόκληρη η Δυτική Θράκη επιδικάστηκε στη Βουλγαρία και οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχώρησαν μετά από δέκα μέρες.